Listerióza

 

 

Listeriózu vyvolává bakterie Listeria monocytogenes, která se běžně vyskytuje v trávicím traktu řady zvířat, včetně domácích a zemědělských. Zdrojem infekce však častěji bývají kontaminované potraviny než kontakt se zvířaty. Příznaky listeriózy u matky jsou obvykle mírné a nejvíce připomínají chřipku, obvyklá je horečka a bolesti svalů. Přesto může dojít k nákaze plodu přes placentu, což na začátku těhotenství často vede k potratu, později k předčasnému porodu. Dítě se obvykle narodí s příznaky sepse (otravy krve), zápalu plic nebo zánětu mozkových blan. V některých případech dochází k nákaze až v průběhu porodu, kdy se novorozenec setká s bakterií v porodních cestách.

Léčba a prevence listeriózy

Proti nemoci neexistuje očkování, je však léčitelné antibiotiky. Pokud ovšem probíhá u těžce nedonošeného dítěte, mívá špatnou prognózu. Těhotným ženám je doporučováno vyhýbat se rizikovým potravinám (měkké zrající sýry, nedostatečné prohřáté masné výrobky ‒ hot dog, sekaná apod.), dodržovat základní hygienické návyky a zásady správného skladování potravin v chladničce. Každý horečnatý stav u těhotné ženy by měl pečlivě vyšetřit lékař. V České republice je v posledních letech hlášeno 10 až 20 případů těžkých listeriových infekcí ročně, maximálně 1 až 2 z nich postihují novorozence. Od roku 2000 do 2009 bylo hlášeno celkem 33 listerióz u novorozenců.1

Zdroj:
Smíšková D. Listerióza těhotných žen a novorozenců. Neonatologické listy 2010;1:13‒15.